Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » OSBÜK İç Anadolu Bölge Toplantısı Kayseri’de Yapıldı

OSBÜK İç Anadolu Bölge Toplantısı Kayseri’de Yapıldı

Fotoğraf

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) İç Anadolu Bölge Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, bakanlık yetkilileri ve 53 OSB’nin katılımı ile Kayseri’de yapıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, OSBÜK İç Anadolu Bölge Toplantısı’nın 5000 yıllık tarihe sahip, Türkiye’nin üretim ve ihracat üslerinden biri olan Kayseri’de yapılıyor almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

4 üniversitesi, 1 teknoparkı ve 47 milyon metrekare planlı endüstri alanına sahip Kayseri sanayisinin tarihi hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci, “Kayseri sanayisinin geçmişine bakacak olursak 06 Ekim 1926 tarihinde Kayseri’de Tayyare ve Motor Türk A.Ş. uçak fabrikasını görüyoruz. Bu fabrika 1 yıl içerisinde 3 farklı sınıf uçağın üretim, montaj, bakım ve onarımlarına başlıyor. 1931 yılında Milli Savunma Bakanlığına devrolan Kayseri Tayyare Fabrikası ayda 4 uçak üretebilecek kapasiteye ulaşıyor ve 1932-1942 yılları arasında 200 adet uçak üretimi gerçekleştiriliyor” dedi.

Başkan Büyüksimitci, günümüzde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadele kapsamında kullandığı ağır nakliye uçakları C-160’lar ve A 400 M uçaklarının C seviyesi bakımlarının Kayseri’de yapıldığını, yine 1926 yılında kurulan Ana Tamir Bakım ve Onarım Merkezi’nin ise kurulduğu yıldan beri askeri sanayiye başarılı bir şekilde hizmet verdiğini söyledi.

1935 yılında Sümerbank Bez fabrikası, 1950’de Birlik Mensucat ve Orta Anadolu İplik ve Dokuma fabrikalarının yatırımlarının yapıldığını ve bu yatırımların ilimizdeki OSB’lerin ve Küçük Sanayi Sitelerinin altyapısını oluşturduğunu anlatan Başkan Büyüksimitci, Kayseri’nin, sanayi siciline kayıtlı sanayi işletme sayısının 4 bin 95 olduğunu, Türkiye’deki toplam sanayi işletmesi içerisinde yüzde 3’lük bir pay ile Kayseri’nin sanayisi gelişmiş 6. il olduğunu açıkladı.

Kayseri’nin 3 OSB’si ve 1 üretim ağırlıklı serbest bölgesi olduğunu belirten Başkan Büyüksimitci, burada toplam 42 milyon metrekare alanda yaklaşık 1.700 firmanın üretim yaptığını ve 70 bin kişilik istihdam sağlandığını açıklayarak, bu bölgelerden 180’den fazla ülkeye ihracat yapıldığını kaydetti.

4. OSB çalışmaları hakkında da bilgiler veren Başkan Büyüksimitci, “Orta ve yüksek teknolojili ürünler üretmek üzere kurmayı planladığımız 4. OSB çalışmamız devam ediyor. Makine, raylı sistemler teknolojileri sanayi, yenilenebilir enerji teknolojileri sanayi, kompozit ve yeni nesil malzemeler sanayi, sağlık teknolojileri ve yüksek teknoloji medikal teçhizat ve cihazlar sanayi, elektrik  - elektronik optik ve otomasyon cihaz ve ekipmanları sanayii hedeflediğimiz sektörler arasındadır” dedi.

Erciyes Teknopark A.Ş. hakkında bilgiler veren Başkan Büyüksimitci, “Erciyes Teknopark 2005 yılında kurulmuş, 2007 yılında faaliyetlerine başlamış, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kanununa tabii olarak faaliyet gösteren bir Teknoloji Geliştirme Bölgesidir. 220 işletmeyi ve kuluçka firmasını bünyesinde barındırmaktadır. Bölgede yaklaşık 1000 nitelikli Ar-Ge personeli 1015 Ar-Ge projesi gerçekleştirmiştir. Toplam 139 adet fikri mülkiyet hakkı üretilmiştir. 24 milyon dolarlık yazılım ihracatı yapılmıştır. Yılda 30 adet üniversite sanayi işbirliği sözleşmesi imzalanmaktadır” diye konuştu.

Kayseri’de halihazırda 9 Ar-Ge merkezi olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitci, 3 firmanın Ar-Ge merkezi başvurusu, 1 firmanın da tasarım merkezi başvurusunu yaptığını belirterek, Ar-Ge merkezi olma potansiyeli olan 20 firma ile de görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

İhracat rakamları hakkında da bilgiler veren Başkan Büyüksimitci, Türkiye’nin ilk 8 aydaki toplam ihracat artışının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 11 olurken, Kayseri’nin aynı dönemde yüzde 16’lık bir artış yakaladığını söyledi.

Konuşmasında sanayicilerin sorunlarına da değinen Başkan Büyüksimitci, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışların sanayicileri ciddi manada zorlamaya başladığını, mevcut durumdan kaynaklı bankalarla bir takım teminat sorunları yaşandığını ve 32 nolu tebliğde belirtilen; ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye'ye getirilerek yüzde 80'inin bankalarda bozdurulması konusunun tekrardan ele alınmasının ihracatçı firmaları ciddi bir sıkıntıdan kurtaracağını sözlerine ekledi.

01:53, 13.09.2018

Haber Fotoğrafları