Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Başkanımız Büyüksimitci Külliyede “Türkiye’nin Otomobili Projesi” Tanıtım Toplantısına Katıldı

Fotoğraf

Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişimi Grubu Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Toplantıda yerli otomobili üretecek gruplar arasında işbirliği protokolü imzalandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen toplantıya Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Büyüksimitci’de katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla “Türkiye’nin Otomobili Projesi” olarak adlandırılan, yerli bir otomobil tasarım ve üretilip piyasaya sunulmasının planlandığı proje kapsamında, TOBB ve Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı’nın organizasyonuyla bir araya gelen 5 grubun açıklanması ve işbirliği protokolü imzası töreni Cumhurbaşkanlığı’nda yapıldı.

Ortak girişim grubu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Yerli otomobilin tasarımı ve üretimi için Anadolu Holding, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding protokol imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişime tam destek verdiklerini belirterek, takvim olarak 2019 yılı içinde ilk prototipin ortaya çıkması ve 2021 içinde ilk ticari satışın yapılmasını verdi. Erdoğan satışa sunulacak ilk otomobili de bedelini ödeyerek satın alma sözü verdi. Öteyandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişim grubuna dilerlerse TÜBİTAK’ın daha önce satın aldığı prototipi de kullanabileceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, engellerin aşılması noktasında Cumhurbaşkanı olarak bizzat girişim grubunun yanında olacaklarını açıklayarak, “Hatta gerekiyorsa Cumhurbaşkanlığında da bir ekibi görevlendireceğimi belirtmek istiyorum. Madem ki bu babayiğit arkadaşlarımız ellerini taşın altına soktular bizlerin de destek vermesi düşer. İlk otomobilin bedelini ödemek şartıyla da ilk taliplisi benim” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım da konuşmasında, yerli otomobil projesinin teknik yetersizlikler yüzünden değil, başarılı olacak, ihracat yapılabilecek bir otomobilin ortaya konulması için ekonomik koşullara bağlı olarak titizlikle proje oluşturulmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Binali Yıldırım, “Sektör markaya hazırdır. Mühendis, tasarımcı, girişimci var. Arkanızda da kapı gibi hükümet, devlet var” diye konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de konuşmasında, projenin bütün bileşenleriyle sanayi 4.0 olgusunun her yönüne dokunduğunu belirterek, sadece bir otomobil markası yada modeli değil, teknolojik olarak çok sayıda kazanımın ortaya çıkacağını kaydetti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu’da Türk şirketlerinin üretim başarılarını hatırlatarak, “Artık Türkiye’nin küresel devlerle rekabet edecek teknolojiyi geliştirme zamanı gelmiştir. Burada devletimizin öncülüğü bu ürün setinin genişlemesi için son derece önemlidir. Büyük bir vizyon işidir, yeni bir ekonomik kalkınma modelidir” dedi. Zamanlamanın yeni bir otomobil geliştirmek için iyi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin Otomobili Projesi için geliştirdiğimiz bu yapı, eminim ilerleyen yıllarda ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknolojik sıçrama için birçok alanda model teşkil edecektir. Türkiye’yi 10 bin dolarlardan 25 bin dolara çıkaracak, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokacak sıçramanın anahtarı da buradadır” dedi.

10:38, 03.11.2017

Haber Fotoğrafları