Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Duyurular » A.TR VE MENŞE İSPAT BELGELERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENMESİ

A.TR VE MENŞE İSPAT BELGELERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENMESİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; A.TR ve Menşe İspat Belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar bildirilmiştir.

• 28 Mayıs 2018 tarihinden sonra ihracat beyannamesi kapsamı düzenlenen A.TR Dolaşım Belgelerinin sadece elektronik ortamda düzenlenebileceği, bununla birlikte; ETGB, TIR Karnesi ve NCTS beyannameleri kapsamında düzenlenen A.TR Dolaşım Belgelerinin ise bir sonraki talimata kadar her iki usulde (hem ıslak imza hem de elektronik olarak) düzenlenebileceği açıklanmıştır.

• EUR.1/EUR.MED Dolaşım Belgeleri gibi tercihli menşe ispat belgelerinin elektronik sistemde düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi hususundaki uygulamaya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan bilahare alınacak talimatın akabinde 28 Mayıs 2018 tarihinden itibaren kademeli olarak geçileceği vurgulanmıştır.

• Gümrük İdarelerinde vize işlemi yapılmayan onaylanmış ihracatçılar tarafından kullanılan A.TR Dolaşım Belgelerinin de söz konusu sistemde elektronik olarak düzenlenmesi uygulamasına 02 Temmuz 2018 tarihinde geçilmekle birlikte, anılan belgelerin 01 Ocak 2019'a kadar her iki usulde de (hem ıslak kaşe hem de elektronik olarak) düzenlenebileceği ifade edilmiştir.

01.06.2018