Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Duyurular » MENŞE VE DOLAŞIM BELGELERİ OTOMASYON SİSTEMİ (MEDOS)

MENŞE VE DOLAŞIM BELGELERİ OTOMASYON SİSTEMİ (MEDOS)

İlgi: 05.03.2018 tarih ve 497sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızda; A.TR Dolaşım Belgeleri ile menşe ispat belgelerinin ihracatçı firmalar veya temsil ettikleri firmalar adına gümrük müşavirleri tarafından elektronik ortamda düzenlenmesi ve bu belgelerin Odalar ile Birliklerce onaylanması yönünde bir çalışma başlatıldığı bildirilmiştir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; A.TR Dolaşım Belgeleri ve menşe ispat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi hususunda başlatılan çalışmaların hayata geçirilmesine yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca bir uygulama takvimi hazırlandığı belirtilmiş olup, buna göre;

• A.TR dolaşım belgesinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesine 14 MAYIS 2018 tarihinde,

• EUR.1 ve EUR-MED dolaşım belgesi, D-8 ve İran Menşe İspat Belgesi ile Malezya Menşe Belgesinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesine 28 MAYIS 2018 tarihinde,

• Gümrük idareleri tarafından vize işlemi yapılmayan Menşe Şahadetnamesi, Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) ve Basitleştirilmiş A.TR dolaşım belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi ve onaylanması uygulamasına ise 2 TEMMUZ 2018 tarihinde geçileceği bildirilmiştir.

Konu ile alakalı hazırlanmış olan MEDOS sistemine ilişkin kullanım kılavuzu yazımız ekinde yer almaktadır.

Ek: MEDOS Yükümlü Kullanıcı Kılavuzu için lütfen tıklayınız…

18.05.2018